Geri
YAŞANMIŞ İŞ KAZASI DENEYİMLERİ
Yıl 2006…
Kamudan ihale Alan Karayollarından emekli Erhan Bey, arkadaşına işin bir kısmını vererek alt işveren olarak anlaşma yaparlar.
Alt işveren olarak işi alan Aslan Bey Almanya’dan iki adet Finişer sipariş ederek işe başlar.
Lakin serim işlerinde sıkıntılar başlar. Çünkü sağdan soldan toplama (köyden kasabadan) ucuz çalışanlarla götürmeye çalıştığı işler Kontrol teşkilatınca kabul edilmez ve asıl işverenin hakedişlerinden kesilmeye başlar.
Asıl işveren Erhan Bey arkadaşını birkaç kez uyarır ama sıkıntılar devam eder.
Erhan Bey sonunda arkadaşını ofisine davet ederek artık sözleşmeyi feshedeceğini hakediş yapamadıklarını filan beyan ederek tartışmaya başlarlar.
Aslan Bey sözleşme feshedilirse Finişerleri ödeyemeyeceğini tam anlamıyla iflas ederek tabiri caiz ise “biteceğini “ söyler…
Tartışma uzarken Aslan Bey kendini kaybeder ve belinden çıkardığı tabancası ile bir zamanlar kankası olan Erhan Bey’i kurşuna dizer.
Bu olay benim çalıştığım kurumda yaşandı arkadaşlar…
Neden yazdım.
Risk Değerlendirme Raporlarında Tehdit ve Şantaj ve Sabotajlara da her zaman standart yer verilir ancak yine fazla dikkate alınmaz veya biz öyle algılarız.
İş yerlerinde aslında patlamaya hazır bir sürü çalışan vardır.
- Maaşını çok uzun zaman alamayan çalışanlar
- Hak ettiği ücreti alamadığını düşünen çalışanlar
- Koğuşlar, banyolar veya tuvaletlerdeki yetersizlikler (Uzun süreli uygunsuzluklar olup bir çok yerde örneğin dört kişilik bir koğuşta daha fazla çalışanın yatırılması, yeterli dolap, mekân, masa sandalye olmaması gibi)
- Yemekhaneden kaynaklanan şikayetler (Kahvaltıda doyamadıklarından veya hep aynı şeylerin sunulduğundan çok şikayetler var.)
-
Bozuk davranış şekilleri:(Yenice bir ziyarette bir çalışan proje müdürüne “selamünaleyküm” diye selam verince aldığı cevap “ Ne küm me küm kardeşim, burası Arabistan mı” diye cevap alınca çalışan proje müdürünü orada darp etmeyi planlamış ama son anda kendini frenlemiş olduğunu tarafıma anlatmıştır.
- İnsani olmayan davranış şekilleri
- Aşırı borçlu, geçim darlığı çekenler,
- SGK primlerinin yatmaması veya eksik yatması
- Aşırı iş yükü, mesailerin verilmemesi, mesai ücreti vermeden çalıştırma vb. daha onlarca husus bir tehlike kaynağı olarak mevcuttur. Çalışanları zaman zaman toplayıp hasbihal edilmelidir.
Rakiplerinizin size karşı hasmane planlar yapabileceğini unutmayınız.
İş yerlerini tam anlamı ile emniyete alınız.
Nizamiyeniz ve bir güvenlik personeliniz her zaman bulunsun.
Rastgele bir kimse iş yerine girip proje müdürünün yanına veya işverenin yanına ulaşamamalıdır.
Girişte silah vb. sorgulanmalı ve gerekirse güvenlik teslim almalıdır.
YAŞANMIŞ BİR OLAY: Beş katlı bir iş yerinde dışarıdan gelen bir kişi Genel Müdürün arkadaşıyım diyerek en üst kata çıkmış sekreteri dikkate almadan Genel Müdürün Odasına dalarak ortalığı bir birine katmış Genel Müdür ölümden zor kurtulmuştur. Üstelik güvenlik personeli de vardır ancak Genel Müdürün arkadaşıyım denince gaflete düşerek çıkışa izin vermiştir.
Bunu da bu hikayeyi yazarken şimdi çalışma arkadaşım anlattı.